Mindfulness maakt ons leven makkelijker. Ik merk zelf, na jarenlange meditatietraining, dat mindfulness veel voordelen biedt. Ik ervaar meer inzicht in mijn denkpatronen en emoties en ik laat me hier minder door leiden. Dit geeft mij meer rust, focus en ruimte. Maar hoe werkt het precies en wat kun je doen?

Mindful leven
Mindful leven betekent ‘leven met aandacht in het hier en nu, zonder er een oordeel over te hebben.’ Dit heeft alles te maken met vertragen. Met onze volle levens in een snelle, resultaat- en actiegerichte maatschappij zijn we bijna vergeten hoe belangrijk het is om af en toe op de rem te trappen en te checken hoe het eigenlijk met onszelf gaat. Door regelmatig bewust waar te nemen wat er om je heen en vooral in jezelf gebeurt, stap je als het ware uit de hectiek. Je geeft jezelf dan ruimte om even niets te moeten en om je alleen bezig te houden met het huidige moment. En om hier werkelijk van te genieten.

Hoe word je mindful?
Je bent niet van de een op de andere dag mindful en het is geen quick fix voor je problemen. Het vergt oefening en commitment. In feite train je je hersenen om doelbewust aandacht te schenken aan het hier en nu, te observeren naar wat zich in het hier en nu aandient. En je leert ze om geen afleiding te zoeken en niet direct met allerlei oordelen klaar te staan. Een garantie voor interessante ontmoetingen met je ego is het zeker ;-).

Er zijn verschillende manieren waarop je mindfulness kunt trainen. Ik beschrijf hieronder vijf van de meest bekende.

1.Eén ding tegelijk
In het huidige moment, het nu, kun je jezelf trainen om bijvoorbeeld één ding tegelijk en met aandacht te doen. Met aandacht douchen, waarnemen hoe het water aanvoelt, hoe het doucheschuim ruikt. Met aandacht eten en waarnemen hoe het voedsel aanvoelt in je mond en hoe het echt smaakt. Met aandacht een gesprek voeren en ook werkelijk alleen met dat gesprek bezig zijn.

2. Bodyscan
Door met je ‘mind’ je hele lichaam te ‘scannen’ oefen je om langere tijd bij je lichaam stil te staan en word je je tegelijkertijd bewust van hoe je lichaam aanvoelt en waar spanning zit. Een bodyscan helpt om uit je hoofd te komen, omdat je je aandacht heel bewust verlegt. De oefening brengt je in contact met je lijf. Het is een laagdrempelige oefening in aandacht.

3. Meditatie
Ook meditatie is een oefening in aandacht. Het zitten in stilte biedt de gelegenheid om stil te staan bij wat er op dat moment is; ademhaling, geluiden uit de omgeving, lichaamssensaties, gedachten en emoties. Het huidige moment is het enige dat er werkelijk is. Al het overige ontstaat uit onze gedachten. Mediteren leert je om hier bewuster mee om te gaan. Zo kun je leren gedachten gewoon voorbij te laten gaan, ze slechts te observeren, je er niet mee te identificeren en ze ook niet uit de weg te gaan. Zij zijn vanzelf gekomen en ze zullen vanzelf ook weer gaan.
Om vervolgens weer terug te gaan naar je ademhaling.

4. Yoga

Yoga kan een mindful oefening zijn. Het vloeiend combineren van de verschillende poses vraagt om een optimale samenwerking tussen lichaam en geest. De focus op je ademhaling brengt je steeds weer terug naar je concentratie. Je hebt geen ruimte om veel in je hoofd te blijven zitten, want dan val je letterlijk om. Het ligt wel aan het soort yoga dat je beoefent. Niet alle yogavormen vereisen dezelfde mate van concentratie.

5. In de natuur zijn
Er wordt gezegd dat de natuur een helende werking heeft. In Japan wordt dit Shinrin Yoku genoemd. Shinrin Yoku is een meditatieve wandeling door de natuur waarbij je probeert bewust aanwezig te zijn. Je laat je telefoon thuis, je vertraagt je pas en dompelt je met al je zintuigen onder in de schoonheid van het bos. Dit wordt ook wel ‘bosbaden’ genoemd. Dit bosbaden maakt als vanzelfsprekend onderdeel uit van het leven van de Japanner. Uit Japans wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de natuur helende effecten heeft op het welzijn. Er worden na wandelingen o.a. lagere cortisolwaarden gemeten en Japanners zijn over het algemeen weinig ziek, wat voor een werkgever grote voordelen heeft. Een wandeling maakt in Japan dan ook officieel deel uit van je werkdag.

Wat zegt de wetenschap nog meer?
Uit verschillende papers wordt duidelijk dat training in aandacht op verschillende gebieden effecten heeft. Zo is er bij meditatie gemeten dat er iets verandert aan de activiteit in de hersenen. Fysiologisch worden minder hoge cortisolwaardes gemeten, waardoor beter met stress omgegaan kan worden. Bovendien kan meditatie zorgen voor een verbeterde kwaliteit van leven in bijvoorbeeld het omgaan met fysieke klachten, omdat je kunt leren om je niet te identificeren met je gedachten of met je pijn. In combinatie met cognitieve gedragstherapie kan meditatie resultaten behalen bij o.a. verslavingsproblematiek.

Conclusie
Mindfulness is een bewezen methode om met meer aandacht te leven, meer te genieten en in balans te komen en te blijven. In combinatie met cognitieve gedragstherapieën kan het zelfs bijdragen aan herstel bij gedragsproblemen en kwaliteit van leven. Het trainen in mindfulness kan op verschillende manieren. Het opzoeken van rust, stilte en concentratie is hierbij een voorwaarde. Mindful zijn vereist een intensieve training en vereist discipline. Het voordeel is dat je er per direct mee kunt beginnen. Kijk welke vorm van mindfulness bij je past en start met jezelf te trainen in aandacht. Ik ben benieuwd wat het je gaat opleveren.