Je denkt misschien dat jij het bent die je leven leidt en dat je keuzevrijheid hebt, maar eigenlijk wordt je leven geleid door je ego. Het ego is het deel van de psyche waar je ‘ik’ tegen zegt. Het is wat je denkt dat je bent. Hierdoor is het ego een belangrijk deel van de psyche. Het ego maakt het namelijk mogelijk om onszelf te onderscheiden en te verbinden met de rest van de wereld. Doordat er een ‘ik’ is, is er automatisch ook een ‘ander’. In Voice Dialogue gaat men er van uit dat het ego uit verschillende ikken, of subpersonen, bestaat, die in jou het hoogste woord voeren. Zij bepalen voor een groot deel je gedrag en hoe andere mensen je zien.

Voice Dialogue is een methode om met jezelf en met jouw verschillende ikken in gesprek te gaan. Je adresseert de diverse stemmen in jezelf; je kritische ik, je onzekere ik, je speelse en je serieuze ik, om maar een paar voorbeelden te noemen. Het is een toegankelijke manier om naar jezelf te kijken en te ontdekken welke stemmen bij jou de overhand hebben, of je daar blij mee bent en of je misschien andere stemmen meer de ruimte zou willen geven.

In een training die ik volgde op mijn werk met mijn eigen team mocht ik als proefpersoon ervaren hoe Voice Dialogue in zijn werk gaat. Samen met de trainer zetten we vijf stoelen neer, bij iedere stoel gaf ik zelf aan welke subpersoon van mij daar op ging zitten. We begonnen met mijn perfectionistische ik en de trainer stelde mij vragen als “hoe kijk je naar je werk?” “Vind je dat je het goed doet?” Mijn stem klonk streng en kortaf en mijn antwoorden klonken al net zo; “Het kan altijd beter. Mijn werk is wel leuk, maar ik wil eigenlijk veel meer bereiken en ik baal ervan dat mij dat niet lukt”. Terwijl ik de antwoorden gaf, voelde ik me precies zoals de perfectionist: streng en veeleisend naar mezelf.

Bij de volgende stoel waar ik op ging zitten gaf ik aan dat ik mijn speelse ik het woord wilde geven. Mijn stem werd direct anders; veel lichter, hoger, ik speelde met mijn haar en ik giechelde. Op dezelfde vragen gaf ik antwoorden als: “ik vind het zo leuk om creatief bezig te zijn, daar word ik echt blij van. Als ik blij ben dan heb ik altijd zin om te dansen.”
We wisselden nog een paar keer van stoel en iedere keer ervoer ik dat ik in een hele ander energie zat en dat zelfs mijn gedachten anders waren dan de stoelen daarvoor. Mijn medecursisten keken met verbazing naar de zichtbaarheid van mijn zeer verschillende persoonlijkheden, maar herkenden dit ook bij zichzelf. Het leek op een meervoudig persoonlijkheidsstoornis of alsof ik als actrice allerlei verschillende persoonlijkheden aan het repeteren was.

Voice Dialogue heeft als uitgangspunt dat je als mens verschillende kanten hebt en dat je uit meerdere subpersonen bestaat. Iedere subpersoon heeft een eigen stem, eigen verlangens of angsten. Ze hebben een belangrijke functie in ons leven en ze kijken allemaal met andere ogen naar de wereld. Ze houden er verschillende gewoonten op na en hebben andere gevoelens en gedachten. Sommige van die subpersonen zijn dagelijks in ons aan het woord en hebben veel invloed op hoe we ons gedragen. Andere kanten zijn in de loop van ons leven op de achtergrond geraakt of uit onze persoonlijkheid verbannen.

In de training met mijn team zijn we niet erg diep gegaan, maar ik merkte al snel dat je dit instrument op hele effectieve wijze zeer persoonlijk kunt maken door te kijken waarom bepaalde subpersonen zo luid en duidelijk aanwezig zijn en waar dat vandaan komt. De vraag bijvoorbeeld aan mijn onzekere ik waarom ik bang ben om niet goed genoeg te zijn, kwam wel heel erg dichtbij en ik merkte hoe ik direct een paniekerig gevoel kreeg. Ik gaf aan dat ik daar in deze sessie niet verder op in wilde gaan. De trainer respecteerde dat en nam me mee naar een luchtiger subpersoon. Je staat zelf aan het roer, je bent het immers zelf die jouw subpersonen een stem geeft en daardoor voelt het behoorlijk veilig. Voice Dialogue is een eerlijke methode die zorgt voor mooie, verrassende en ontroerende ontmoetingen met jezelf.